Met de economie ging het de afgelopen jaren niet denderend, maar de beurs is sinds 2008 spectaculair hersteld. Dat betekent ook dat het rendement van de afgelopen vijf jaar geen goed beeld geeft voor toekomstige beleggingsprestaties, waarschuwt Patrick Beijersbergen.

‘Ach, we dromen allemaal wel eens van later. Ja, dan is een koopsom een aantrekkelijke investering in uw toekomst. Helemaal wanneer zo’n bedrag een maximaal rendement oplevert. Nationale Nederlanden heeft daarom een totaal nieuwe formule ontwikkeld: verzekerd beleggen. Dat had u over de afgelopen twaalf jaar gemiddeld maar liefst zestien procent rendement opgeleverd.’

Deze tekst komt uit een oud televisiespotje, te zien op YouTube. Een verzekeringsman die er een beetje uitziet als Bryan Ferry kijkt zijn publiek zelfverzekerd aan. Het percentage van 16 procent verschijnt prominent in beeld.

Maar deze Bryan Ferry zal u geen woekerpolis meer verkopen. Waar het mij om gaat is dat percentage waarmee in (vermoedelijk) 1994 nog probleemloos kon worden geadverteerd.

Rendement: 16 procent!

Zestien procent was in 1994 inderdaad het gemiddelde van de laatste twaalf jaarrendementen van de AEX. In de jaren 90 waren dat soort rendementen heel normaal. De standaardwaarschuwing (rendementen uit het verleden…) hoefde nog niet.

En dat rendement in het echt (‘samengesteld’) meestal lager is dan een enkelvoudig gemiddelde rendement wist al helemaal niemand.

Reken maar mee: als iets vijf jaar lang keurig met 16 procent stijgt groeit 100 euro aan tot 210 euro, 16 procent gemiddeld (5 keer 16 gedeeld door 5 is 16). Als die belegging in diezelfde vijf jaar drie keer met 40 procent stijgt en twee keer met 20 procent daalt is het (enkelvoudig) gemiddelde rendement ook 16 procent per jaar (3 keer 40 min 2 keer 20 gedeeld door 5 is 16).

Maar met je belegging kijk je na vijf van die jojo-jaren tegen 175 euro aan in plaats van 210 euro. Risico kost rendement.

Fraaie grafieken beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen die adverteren met hun goede rendementen uit het verleden zijn er nog altijd. Een fraaie grafiek over vijf jaar helpt de verkoop. En dit jaar kan dat weer enigszins, want het rampjaar 2008 valt af.

Beurzen stegen flink in de periode 2009-2013. Maar de klap van 2008, de AEX verloor 52,3 procent, zijn de meeste beleggingsfondsen nog lang niet te boven. Risico kost rendement.

Let komende tijd dus goed op bij aanbiedingen waarin trots wordt gewezen op de afgelopen vijf jaar. Zoek er zelf het jaar 2008 bij om een idee te krijgen van het risico en oordeel dan pas. Denk aan Bryan Ferry.

Deze column verscheen eerder in de De Telegraaf .

Patrick Beijersbergen is hoofdeconoom bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB ) en auteur van het boek ‘Beleggen Kun je Zelf’.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl